Εκδηλώσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (φωτο)

/

Από την Καστοριά το  Σαββατοκύριακο  18 και 19 Ιανουαρίου, ξεκίνησε  ο κύκλος εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει η  Περιφερειακή  Διεύθυνση  Εκπαίδευσης  Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τη  Διεθνή Ημέρα Μνήμης του  Ολοκαυτώματος, που  τιμάται  στις  27 Ιανουαρίου κάθε έτους.

 «Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην ιστορία των  εβραϊκών κοινοτήτων  της  Δυτικής Μακεδονίας», είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων οι οποίες  γίνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  Δυτικής Μακεδονίας και τους  Δήμους Καστοριάς και  Φλώρινας.  Απευθύνονται  στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Χθες,  στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Καστοριάς  η υποψήφια   Δρ. Ιστορίας  της Φιλοσοφικής  Σχολής του ΑΠΘ και υπότροφος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης  Ξένια Ελευθερίου , ανέπτυξε το θέμα  « Διδάσκοντας την  τοπική  εβραϊκή ιστορία της Καστοριάς τη  Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Παράλληλα, προβλήθηκε  το ιστορικό  ντοκιμαντέρ « Trezoros, the lost  Jews of Kastoria».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η  βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο διευθυντής της Περιφερειακής  Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρής  Μαρδίρης, ο πρόεδρος του  Τμήματος  Επικοινωνίας και  Ψηφιακών Μέσων  Γιώργος Λάππας και ο  πρόεδρος της  Γενικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και μέλος του Κεντρικού  Ισραηλιτικού  Συμβουλίου Ελλάδος Σολομών Παρέντε.

Σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Πολιτιστικού  Συλλόγου Καστοριάς « Αθ. Χριστόπουλος», μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο  πρόεδρος της  Γενικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και μέλος του Κεντρικού  Ισραηλιτικού  Συμβουλίου Ελλάδος Σολομών Παρέντε  ο οποίος  είναι απόγονος  Εβραίων ομήρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, διηγήθηκε τη  ζωή και τα βιώματά του κοντά στους  γονείς του. Παράλληλα, έκανε αναφορά και σε προσωπικές  εμπειρίες που είχε στις κοινωνικές του συναναστροφές με μη Εβραίους.

Τη συζήτηση συντόνισε η  αρχαιολόγος- πολιτισμολόγος  Σουλτάνα Ζορπίδου.

Αμέσως μετά, προβλήθηκε αυθεντικό αρχείο της προπολεμικής εποχής στο οποίο απεικονίζονταν μέλη της  Εβραϊκής Κοινότητας της Καστοριάς.

Ακολούθησε   διαδρομή μνήμης στην πόλη της Καστοριάς η οποία  ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας, συνεχίστηκε στο σημείο όπου  βρισκόταν η  Εβραϊκή Συναγωγή και στην οδό  Εβραϊδος και  κατέληξε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν  την Κυριακή    26 Ιανουαρίου στη  Φλώρινα.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Νέα ένταξη έργου για τον Δήμο Άργους Ορεστικού «Σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων»

Επόμενο Άρθρο

Στην «Ομόνοια» ήταν αφιερωμένη η 57η τελετή απονομής υποτροφιών των Καστοριέων (φωτο+video)

Τελευταία από Εκδηλώσεις