Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Η Καλλιτεχνική Σχολή της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα”, του αρχαιολόγου Γιάννη Σίσιου (φωτογραφίες)

/

“Η Καλλιτεχνική Σχολή της Καστοριάς κατά τον 14ο αιώνα”, είναι ο τίτλος του βιβλίου του αρχαιολόγου Γιάννη Σίσιου.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σήμερα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αθηνά Δίτσιου ενώ για το βιβλίο μίλησαν, ομότιμος καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ Βασίλειος Κατσαρός και ο καθηγητής της  Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Φουστέρης.

Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί και να μιλήσει ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Αθανάσιος Σέμογλου, ο οποίος δεν μπόρεσε λόγω ασθενείας.

Ωστόσο, διαβάστηκε η εισήγησή του.

“Το βιβλίο έρχεται να προσθέσει μία διαφορετική ανάγνωση για την πολιτισμική κληρονομιά της Καστοριάς.

Τα μνημεία της Καστοριάς ερευνώνται και βγαίνουν συμπεράσματα γι’ αυτά με διαφορετική μεθοδολογία ώστε να δείξουμε για ποιον ακριβώς λόγο η Καστοριά, έχει να πει κάτι δια εντελώς δικό της.

Ο λόγος είναι ότι δημιουργήθηκε μία τεράστια παράδοση η οποία δεν διακόπηκε ποτέ και από αυτή την παράδοση, οι καλλιτέχνες της Καστοριάς αντλούσαν συνεχώς υλικό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχει και αυτή η συνέχεια ανά τους αιώνες.

Έχουμε δηλαδή μία πολιτιστική κληρονομιά η οποία έχει μία διάρκεια επτά – οκτώ αιώνων. Απίστευτο για έναν τόπο και αυτό, θα πρέπει επιτέλους να το αναδείξουμε.

Μία περίοδος είναι ο 14ος αιώνας, αλλά δεν σημαίνει ότι η περιορίζεται μόνο εκεί αυτό είναι το αντικείμενο του συγκεκριμένου βιβλίου, επειδή έπρεπε να αναδείξουμε μία ενότητα από όλα αυτά.

Η παράδοση οφείλεται κατά την άποψή μου σε κάποιους αξιωματούχους οι οποίοι ήρθουν από την Κωνσταντινούπολη και  φρόντισαν να φέρουν κάποιους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έφυγαν μετά τη δουλειά που έκαναν αλλά έμειναν εδώ.

Από τη στιγμή που έμειναν άφησαν πίσω τους αυτό ακριβώς που λέμε.

Δημιούργησαν δηλαδή σχολή. Η σχολή έχει διάρκεια.

Μέχρι τώρα γινόταν συζήτηση για κάποιο εργαστήριο, για κάποιο ομάδα καλλιτεχνών, για τέτοια πράγματα τώρα μπορούμε να μιλάμε τεκμηριωμένα για σχολή.

Η Καστοριά είχε σχολή πάντοτε και αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε και ο λόγος μας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή τη χρονική περίοδο,

Θα πρέπει να πάμε και νωρίτερα.

 Κατά την άποψή μου, οι ζωγράφοι αυτοί, έρχονται τον  12ο αιώνα στην Καστοριά.

Υπόλογος  γι’ αυτή την κλίση,  είναι ο Θεόδωρος Λημνιώτης ο οποίος ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα όχι μόνο επειδή άφησε αυτό που άφησε αλλά και γιατί  συνδέθηκε και με πολλαπλά ζητήματα που αγγίζουν τον πολιτισμό και την πνευματική κληρονομιά της Καστοριάς.

Από εκεί ξεκινάει όλη η ιστορία και αρχίζουμε και την αφηγούμαστε  και φτάνουμε στο 14ο αιώνα που έχουμε μία ενιαία ομάδα η οποία δεν περιορίζεται μόνο μέσα στην πόλη της Καστοριάς.

 Θα δείτε ότι έχουμε μνημεία στον περίγυρο και τα διακοσμούν καλλιτέχνες από εδώ”, ανέφερε ο κ. Σίσιου.

“Το σημαντικό για αυτό το βιβλίο είναι ότι διαβάζοντάς το, διαπίστωσα ότι κανείς άλλος από τους βυζαντινολόγους  στην Ελλάδα ίσως και στο εξωτερικό, δεν θα μπορούσε  να πετύχει αυτόν τον άθλιο που έκανε ο Γιάννης Σίσιου.

Γιατί για πρώτη φορά, συγκεντρώνει μνημεία σε έναν κύκλο γύρω από την Καστοριά.

 Ένα κύκλο στον οποίο το κέντρο είναι η  Καστοριά αλλά η ακτινοβολία της τέχνης της πόλης της Καστοριάς προς την γύρω περιφέρεια   είναι τέτοια που υπάρχουν δυνάμεις φυγόκεντρες, αλλά και κεντρομόλες  δυνάμεις.

Δηλαδή, επηρεάζονται πολύ οι καλλιτέχνες από το κέντρο αλλά και δημιουργούν δικές τους συνθέσεις που ενοποιούν όλα αυτά τα σύνολα.

Είναι πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Παρουσιάζονται 24 μνημεία σε συνοχή το ένα με το άλλο.

Δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν,  ανέφερε μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφική Σχολής του ΑΠΘ  Βασίλης  Κατσαρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση του βιβλίου συνέβαλε η εταιρεία DTS.SA, η οποία βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στην τοπική κοινωνία.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη εταιρεία θεώρησε ως ηθική υποχρέωσή της να συμβάλει στην έκδοση του βιβλίου :

“Γιατί θεωρούμε τιμή μας να παραδώσουμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στον κάθε πολίτη το έναυσμα να εντοπίσει τα εξαιρετικά σημεία αναφοράς που έκαναν την περιοχή μας ένα μοναδικό κέντρο πολιτισμού μέσω της λεγόμενης “Καλλιτεχνική  Σχολής της Καστοριάς”.

fonikastorias.gr Σ.Ι – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Δόθηκε το «πράσινο φως» για το έργο «Αγροτική Οδοποιία Κεφαλαρίου»

Επόμενο Άρθρο

Κατάσταση οδικού δικτύου στην Περφέρεια Δυτ. Μακεδονίας

Τελευταία από Εκδηλώσεις