Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ίωνα Δραγούμη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς (φωτο)

Εκατό  χρόνια συμποληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του διπλωμάτη, πολιτικού και συγγραφέα Ίωνος Δραγούμη.

Ο Δραγούμης ο οποίος καταγόταν από το  Βογατσικό, ανάλωσε την ζωή του στην προάσπιση των εθνικών υποθέσεων, μέχρις ότου πέσει και ο ίδιος, θύμα του Εθνικού  Διχασμού.

Θέλοντας ο  Σύλλογος  “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα”, να τιμήσει την μνήμη του, χθες το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μουσείου,  διοργάνωσε εκδήλωση,  κεντρική ομιλήτρια στην οποία  ήταν η  ερευνήτρια τοπικής ιστορίας  Πόλυ Μπλιάγκα.

Την εκδήλωση προλόγησε ο γεν. γραμματέας του Συλλόγου Μάρκος Λάτσιος.

Στη συνέχεια η κα. Μπλιάγκα, αναφέρθηκε στην δράση του Δραγούμη στο διπλωματικό κυρίως πεδίο σε σχέση με την προετοιμασία του Μακεδονικού Αγώνα.

ΟΊων Δραγούμης υπήρξεμια από τις σημαντικότερες πολιτικές και πνευματικέςφυσιογνωμίες στην ιστορία της Ελλάδας. Βαθιά φιλοσοφημένος, ιδεολόγος, ανθρωπιστής και απόλυτα προσηλωμένος στα εθνικά ιδεώδη. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αναγνώριζε πως ήταν πολύ έντιμος και αυτό το προσόν τον καθιστούσε πολύ κατάλληλο για να αναδειχθεί ηγέτης της αντιπολίτευσης. Η εκτέλεσή του στην πραγματικότητα, δεν έγινε για πολιτικούς λόγους. Αυτό ήταν πρόσχημα. Όπως φαίνεται, ο Εμμανουήλ Ρέπουλης έδωσε τηλεφωνικά την εντολή, σύμφωνα με την επιθυμία του Εμμανουήλ Μπενάκη. Η απώλεια του Ίωνα στέρησε την Ελλάδα από μια αδέσμευτη, αυθεντική και ειλικρινή φωνή. Εάν ζούσε, ίσως η ιστορία μας να ήταν διαφορετική”, επισήμανε μεταξύ άλλων η κα.Μπλιάγκα.

Κατά την  διάρκεια της εκδήλωσης ο  δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, διάβασε αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Δραγούμη, ενώ στο τέλος, ακούστηκε το παραδοσιακό τραγούδι «Μηλίτσα που’ σαι στο γκρεμνό», τραγουδισμένο από το δάσκαλο Καλλίμαχο Βαϊνά, από το Βογατσικό. Ποίημα αλληγορικό με θέμα την επιθυμία που κλίνουν μέσα τους μυστικά οι ζωντανοί να είχαν τη δυνατότητα να  συνομιλούν με τους νεκρούς τους. Από το CD  με τίτλο: «Άσπρο τριαντάφυλλο φορώ» Τραγούδια από το Βογατσικό. Ηχογραφήσεις 1965 και 1980. Την επιμέλεια παραγωγής και έκδοσης του οποίου, είχε ο μουσικολόγος Μάρκος Φιλίππου Δραγούμης.

fonikastorias.gr Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Καστοριά: Ζητείται κοπέλα για εργασία σε studio χορού

Επόμενο Άρθρο

Δήμος Άργους Ορεστικού: Ορθή διαχείριση απορριμμάτων και αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών

Τελευταία από Τοπικά Νέα