“Πελαγονία, Γενέθλια Γη Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον”, ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 21/4, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς.
Ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Βασιλειάδης.
Τον ομιλητή καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς” Μάρκος Λάτσιος.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ.Βασιλειάδης ο οποίος έκανε μία ιστορική αναδρομή στην συγκεκριμένη περιοχή, στην πορεία της ανα τους αιώνες αλλά καί στον ελληνισμό που υπήρχε εκεί.
Η Πελαγονία στην αρχαιότητα οριζόταν από την Παωνία προς τα βόρεια και ανατολικά, την Λυγκηστίδα και την Αλμωπία στα νότια και την Ιλλυρία προς τα δυτικά.
Η αρχαία πελαγονία βρίσκεται στις νοτιοδυτικές περιοχές της σύγχρονης Βόρειας Μακεδονίας και της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Σημείωσε, ότι ο ίδιος κατάγεται εκ μητρός από το Μοναστήρι γι’ αυτό και αναφέρει στην ομιλία του την Πελαγονία ως “γενέθλια γη”.
“Στην περιοχή υπήρχαν ισχυροί βλαχόφωνοι πληθυσμοί που είχαν ακμαία ελληνική εθνική συνείδηση αλλά ακόμη και σήμερα, υπάρχουν και έλληνες”, τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο γνωσιολογικό έλλειμμα σχετικά με την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.
Δήλωσε ακόμη ότι το μοναδικό κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει ελληνική μειονότητα στην Βόρεια Μακεδονία, είναι η Ελλάδα.
“ Ο Γκλιγκόροφ, αναγνώρισε και έδωσε και ποσοτικά στοιχεία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να μας προβληματίσει και η ελληνική μειονότητα των Σκοπίων σήμερα-χωρίς αυτο να σημαίνει κάτι το οποίο να παρεξηγείται- μπορεί να εργαλειοποιηθεί επ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων προς εξυπηρέτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”, ανέφερε.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Σπουδαστηρίου Τοπικής Ιστορίας.
fonikastorias.gr – Ε.Ψ.