Πραγματοποιήθηκε στα Πράμαντα στις 18 & 19/12, με πρωτοβουλία του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων η πρώτη συνάντηση των εταίρων του έργου με τίτλο: Ενίσχυση, Εξωστρέφεια στον Πολιτιστικό, Λαογραφικό και Γαστρονομικό Τουρισμό (Εnhancement, Extroversion on Culture, Folkloric and Gastronomic Tourism) και ακρωνύμιο EXTRO–CULT που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος IPA CBC Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων που απαρτίζουν το εταιρικό σχήμα, ενώ κατά τη διάρκεια του πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση των θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της συνάντησης.
Ειδικότερα, κατά τη διήμερη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις που αφορούσαν στο σύνολο των ζητημάτων που συνθέτουν το έργο EXTRO–CULT με έμφαση:
- Στην επισκόπηση του έργου
- Στην αναλυτική παρουσίαση των επιμέρους πακέτων εργασίας
- Στην αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογικής προσέγγισης υλοποίησης
- Στην επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος τόσο στο σύνολο του έργου όσο και ανά εταίρο και πακέτο εργασίας
Στο έργο συμμετέχουν εκτός του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων, το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς – Ιθάκης ως επικεφαλής εταίρος, το Θέατρο τση Ζάκυνθος Επαγγελματική Σκηνή, ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις», και από την πλευρά της Αλβανίας ο Δήμος Pogradec και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η προώθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων ως μέσο διασυνοριακής σύνδεσης της παραδοσιακής και σύγχρονης πολιτιστικής ζωής και κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής. Η συνεργασία βασίζεται σε κοινούς στόχους, διότι και οι δυο περιοχές είναι ανεπαρκώς αναπτυγμένες, υποφέρουν από έλλειψη πληθυσμού, δεν διαθέτουν βασικές υποδομές ενώ έχουν χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Το EXTRO-CULT προωθεί δράσεις που θα ενισχύσουν την βιωσιμότητα των περιοχών και θα προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες. Κύρια επιδίωξη του έργου είναι η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων υψηλής ποιότητας προκειμένου να καταστούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί.
Το έργο εστιάζει στη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων που προωθούν την πολιτιστική ανταλλαγή και την κινητικότητα. Επιπλέον, καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προορισμών, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι στάσιμες αναπτυξιακές τάσεις. Το έργο δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση του βιώσιμου τουρισμού, στην προώθηση του πολυδιάστατου χαρακτήρα του τουρισμού και στη δημιουργία καινοτόμων διασυνοριακών τουριστικών προορισμών, ενσωματώνοντας διαφορετικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους φορείς όπως τις δημόσιες αρχές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και γενικά τον πληθυσμό να μάθουν και να αναγνωρίσουν το πολιτιστικό τοπίο της διασυνοριακής περιοχής και να δημιουργήσουν διασυνοριακές πολιτιστικές ενώσεις με τη μορφή οργανωμένων εκδηλώσεων για την διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δ/Τ