Το 2ο Συμπόσιο Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού του ελπχ «ΟΡΜΟΣ» (φωτογραφίες)

//

Με συμμετοχές από την Καστοριά και από άλλες περιοχές της χώρας μας, ξεκίνησε σήμερα το 2ο Συμπόσιο Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού που διοργανώνει το ελπχ «Όρμος».

Οι εργασίες γίνονται στον χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς και λαμβάνουν μέρος 50 άτομα από την Καστοριά, το Αγρίνιο, τη Δράμα, τη Σιάτιστα, την Ελασσόνα, τη Βέροια κα.

«Μετά την περσινή απόπειρα που κάναμε με τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα θετικά, παρά τη βιασύνη και την εμπειρία που δεν είχαμε πέρσι, φέτος, με πιο στέρεες βάσεις και με κάποιες εμπειρίες αποκτημένες προχωρήσαμε στη διοργάνωση του 2ου Συμποσίου Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού φέρνοντας πάρα πολύ αξιόλογους εισηγητές από όλες τις περιοχές της Ελλάδος για να δείξουν αυτό που ξέρουν καλύτερα τόσο ως βιωματικοί χορευτές όσο και σαν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Είναι παραπάνω από ικανοποιητική η προσέλευση, πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τα παιδιά από τον «Όρμο» απ’ όπου υπάρχει   μεγάλη συμμετοχή, αλλά υπάρχουν και άτομα από άλλους συλλόγους της περιοχής αν και, θα θέλαμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Έχουμε βέβαια απουσίες, αλλά δικαιολογημένες. Ήταν αρκετοί οι χοροδιδάσκαλοι και οι πρόεδροι άλλων συλλόγων οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί μου και μου εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να προσέλθουν.

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική και ριζώνει για τα καλά ο θεσμός του συμποσίου λαογραφίας και νομίζω ότι με τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία όλων όσων ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και θα ωφελήσει τόσο εμάς αφού θα αποκτήσουμε πολλές γνώσεις και εμπειρίες, όσο και την Καστοριά γιατί ευελπιστούμε ότι μέσω αυτού του θεσμού θα μπει στον χάρτη των εξειδικευμένων επισκέψεων –τουρισμού κι έτσι θα βοηθήσουμε και μ’ αυτόν τον τρόπο τον τόπο μας». Επισήμανε ο πρόεδρος του ελπχ «Όρμος» Μιχάλης Μπινιάκος.

Στην εκδήλωση γίνεται αναφορά και διδασκαλία των χορών της Άνδρου, της Νότιας Εύβοιας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Φλώρινας και της ορεινής Καστοριάς.

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στο συμπόσιο αλλά έχουμε στενές επαφές με το Εργαστήρι . Έχουμε ξανάρθει στην Καστοριά έχουμε τύχει και σε γλέντι στα Ραγκουτσάρια και είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ γιατί είναι και άλλοι   «φοβεροί» εισηγητές και δάσκαλοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιάσουν χορούς.

Είναι μοναδικό να έρχομαι στην πανέμορφη Καστοριά και να προσπαθούν οι άνθρωποι να διοργανώνουν συμπόσια για να ενισχύεται ο πολιτισμός, να έχει μια πολιτιστική άνθηση η περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πολλά μπράβο τους», σημείωσε ο Βαγγέλης Καρότσης ο οποίος μύησε τους συμμετέχοντες στους χορούς της Άνδρου και της Νότιας Εύβοιας δυο πολύ διαφορετικές όπως είπε, περιοχές οι οποίες όμως έχουν ένα κοινό· Το αρβανίτικο στοιχείο.

«Είναι πάρα πολύ κοντά οι δυο περιοχές μοιράζονται τις ίδιες μουσικές, γλεντάνε πανομοιότυπα και κυρίως έχουν τους χορούς που έχει όλος ο κυκλαδικός χώρος, έχουμε τους μπάλους, τα συρτά». Δήλωσε ο κ. Καρότσης.

Οι χοροί της Καστοριάς και κυρίως των ορεινών περιοχών, ήταν το θέμα της εισήγησης του προέδρου του ελπχ «Όρμος», Μιχάλη Μπινιάκου ο οποίος   αναφέρθηκε εκτενώς στους χορούς της Κλεισούρας και του παλιού Κωσταραζίου, ενώ στην εκδήλωση έλαβε μέρος και ο   Σύλλογος Γυναικών Κωσταραζίου «Η Διαμαντόνυμφη» τα μέλη του οποίου δίδαξαν στους συμμετέχοντες τραγούδια και χορούς του χωριού τους.

«Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας η οποία έχει σκοπό να αναδείξουμε πτυχές του τοπικού πολιτισμού που δεν είναι γνωστές και πολλές φορές αγνοούνται και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν», τόνισε ο κ. Μπινιάκος.

Μετά το πέρας του συμποσίου, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε μουσεία της Καστοριάς.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Εκθέτες της 43ης ΔΕΓΚαστοριάς μιλούν στο fonikastorias.gr (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Επόμενο Άρθρο

Με αυξημένη επισκεψιμότητα κλείνει σε λίγο τις πύλες της η 43η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Τελευταία από Εκδηλώσεις