Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Καστοριάς για τα ανταποδοτικά του ΤΑΡ

Διευκρινήσεις σχετικά με τα έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του TAP έδωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες αντιδράσεις των κατοίκων της Κλεισούρας ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή τους στα ανταποδοτικά έργα τα οποία θα υλοποιήσει η εταιρεία που θα κατασκευάσει τον αγωγό.

DSCN3854

Ο Δήμαρχος Καστοριάς δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τον Νοέμβριο το 2014 με επιστολή μου προς τον ΤΑP, ήθελα να δω τι ακριβώς γίνεται. Μου απήντησαν, ότι ο ΤΑP ήθελε να κάνει τα δυο βαλβιδοστάσια.

Στη συνέχεια ο ΤΑP με επίσημη επιστολή του δεσμεύθηκε για τη δημιουργία δυο υποσταθμών. Έναν στη δημοτική ενότητα Αγίων Αναργύρων και έναν, στην Ποριά.

Μετά προέκυψε επίσκεψη όλων των Δημάρχων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας απ΄ όπου θα διέλθει ο αγωγός, στα κεντρικά γραφεία της κοινοπραξίας στην Αθήνα και συζητήσαμε το θέμα των ανταποδοτικών.

Στο εθνικό αυτό έργο μεγάλης εμβέλειας, το ποσόν των ανταποδοτικών ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά 5 εκατομμύρια αντιστοιχούν στη Δυτική Μακεδονία.

Σε συνέχεια της διαβούλευσης η οποία είναι συνεχής, προσδιορίστηκαν έργα τα οποία θα γίνουν ανά Δήμο και ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια.

Στα έργα αυτά, για την Καστοριά – στο σύνολο των έργων που προσδιορίστηκαν σαν αιτήματα εννοώ – το ποσόν ήταν πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ.

Σαν αιτήματα. Τα οποία βεβαίως προϋποθέτουν την έγκριση της κοινοπραξίας.

Σε συνέχεια αυτού, κάλεσα ο ίδιος τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων απ΄ όπου διέρχεται ο αγωγός παρουσία εκπροσώπου της Δυτικής Μακεδονίας που είναι ο κ. Γκοσλιόπουλος και τον Φεβρουάριο προσδιορίζονται έργα – αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων τα οποία είναι συγκεκριμένα και ενημερώθηκε ο εκπρόσωπος του TAP.

Κατά συνέπεια. Χρησιμοποιώ τον όρο συνεχή διαβούλευση. Η συνεχής διαβούλευση υπάρχει και βεβαίως σημειώνω ότι οτιδήποτε, έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μάλιστα μέσα στις προτάσεις όταν τέθηκε το θέμα από εκπροσώπους του ΤΟΕΒ Κορησού, τότε ετέθη ως πρώτο αίτημα, θέματα του ΤΟΕΒ και θέματα υποδομών σε όλο τον άξονα που διέρχεται ο ΤΑP από Κλεισούρα μέχρι Ιεροπηγή.

Κατά συνέπεια. Αυτό που γίνεται όπως γίνεται, εγώ τουλάχιστον θα ‘θελα να υπάρχει σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση.

Αναζητούμε ως Καστοριανοί συμμάχους. Συμμάχους που θα τοποθετούν τα πράγματα για τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων στο κεφάλαιο αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Καστοριάς. Το έργο αυτό, είναι εθνικής εμβέλειας και διέπεται από το εθνικό δίκαιο και από τις συμβάσεις διακρατικού περιεχομένου. Τίποτε λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό.

Από όλα αυτά, διαφαίνεται και είναι ξεκάθαρο ότι και με ευθύνη λειτουργεί ο Δήμος και θεσμικά λειτουργεί ο Δήμος και βεβαίως είναι ένα θέμα το οποίο εντάσσεται στη συνεχή διαβούλευση με άξονα το συμφέρον των δημοτών του Δήμου Καστοριάς.

Κατά συνέπεια – και είναι προσωπική άποψη – θα πρέπει πάντα ένα θέμα να γνωρίζουμε σε ποια βάση γίνεται. Σε ποιο προϋπολογισμό γίνεται και ποιες είναι οι υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Είναι εύλογο το αίτημά κάθε τοπικής κοινωνίας να διεκδικεί το τοπικό συμφέρον. Όλα αυτά όμως, πρέπει να γίνονται σε μια βάση πραγματικότητας και όχι αφηρημένων επιθυμιών».

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνεδριάζει Επιτροπή Αναδασμού της Π.Ε Καστοριάς: Αναδασμός Κομνηνάδων

Επόμενο Άρθρο

Δηλώσεις Συγκομιδής Σταφυλιών

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Τί τρέχει στη Μητροπόλεως;

Οδός Μητροπόλεως,περαστικοί διαβάτες στέκονται απέναντι στις άδειες βιτρίνες και συνομιλούν με τα είδωλά τους. Τετάρτη 24