Πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες επέστρεψαν οι μαθητές των ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς και Άργους Ορεστικού από τη Βαρκελώνη

/

Πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες επέστρεψαν οι μαθητές των ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς και Άργους Ορεστικού από τη Βαρκελώνη όπου έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιήθηκε το διάστημα 9 – 14 Μαρτίου.

Συμμετείχαν 14 μαθητές του τομέα πληροφορικής των δυο σχολείων. Τα παιδιά συνόδευαν δυο καθηγήτριές τους.

«Διευρύνοντας τους ορίζοντες» ήταν ο τίτλος του προγράμματος για το οποίο μίλησαν με ενθουσιασμό τρεις από τους μαθητές που έλαβαν μέρος σε αυτό.

«Το πρόγραμμα Erasmus+ μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε νέες γνώσεις, νέες δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία.

Παράλληλα, αξιοποιήσαμε τον ελεύθερο χρόνο μας για να επισκεφθούμε πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης και είχαμε τη δυνατότητα να συναναστραφούμε με πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής», ανέφερε ο Γιώργος Ντόρτσης μαθητής του ΕΠ.ΑΛ Άργους Ορεστικού.

«Τα μαθήματα γινόταν σε Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Σχολεία. Όσο για τις εμπειρίες μου από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα; Μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ θετικές. Γνωρίσαμε αρκετά άτομα και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό της Ισπανίας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μαζγαλτζίδης, μαθητής του ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς.

«Παρακολουθήσαμε μαθήματα 3D Modeling, 3D Printing με τη βοήθεια Arduino. Τεχνολογίες οι οποίες υπάρχουν εργαστήρια ρομποτικής του σχολείου μας καθώς και στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του παραρτήματος Τ.Ε.Ι Καστοριάς.

Επίσης, είδαμε καινοτόμες επιχειρήσεις, ιδέες, δράσεις και τεχνολογίες της ειδικότητας μας.

Συναναστραφήκαμε και με άλλα άτομα να γνωρίσαμε τους συμμαθητές μας από το Άργος Ορεστικό. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Μαθαίνεις πιο πολλά για τους άλλους, για τους συμπατριώτες σου, για τους ξένους λαούς», δήλωσε ο Δημήτρης Πλεσιώτης μαθητής του ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς.

Εκείνο όμως που προκάλεσε εντύπωση σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο Erasmus+, ήταν τα βιωματικά σεμινάρια αυτογνωσίας και επαγγελματικού προσανατολισμού τα οποία παρακολούθησαν.

«Μας εντυπωσίασε το πόσο μεγάλη σημασία δίνουν οι Καταλανοί στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην εξειδίκευση, προκειμένου να μειώσουν την ανεργία.

Μας βοήθησαν πάρα πολύ αυτά τα σεμινάρια που παρακολουθήσαμε. Μάθαμε να συντάσσουμε το βιογραφικό μας αλλά και πρακτικές οι οποίες θα μας ωφελήσουν όταν αργότερα αναζητήσουμε μια θέση στην αγορά εργασίας», τόνισε ο Δημήτρης Πλεσιώτης.

Εμπειρία ζωής, χαρακτήρισε τη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα Erasmus+ ο διευθυντής του ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς Αλέξανδρος Ταμήλιας. «Είναι μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά. Είναι ένα ταξίδι ζωής. Πολλοί μπορεί να μην κάνουν άλλη φορά στη ζωή τους ένα τέτοιο ταξίδι το οποίο συνδυάζει το εκπαιδευτικό και το κοινωνικό κομμάτι», υπογράμμισε.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι οργανωμένο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που είναι η εθνική μονάδα της διαχείρισης του.

Ελένη Ψωμαδάκη

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Δωρεά βιβλίων από την ΝΟΔΕ Ν.Δ. Καστοριάς στη Βιβλιοθήκη Κορεστείων

Επόμενο Άρθρο

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»: Στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρ. πλατφόρμα 2.108 ωφελούμενοι

Τελευταία από Διεθνή