Ενημερωτική εκδήλωση στο Δημαρχείο Καστοριάς για το πρόγραμμα Europa Nostra!

/

Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το πρόγραμμα Europa Nostra το οποίο αποβλέπει στην αξιοποίηση των οικισμών Απόζαρι και Ντολτσό, διοργάνωσε χθες στο Δημαρχείο Καστοριάς, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης Λίμνης.

Οι δυο περιοχές είχαν ενταχθεί το 2014 στα επτά μνημεία της Ευρώπης που απειλούνται και πρέπει να προστατευθούν από την Europa Nostra.

Ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην ένταξη των δυο παραπάνω περιοχών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του όταν ανέλαβε την Αντιδημαρχία, προκειμένου να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για την υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων στα κατεστραμμένα διατηρητέα που υπάρχουν σε αυτές. Μίλησε επίσης και για τις δυσκολίες που συνάντησε όταν ζήτησε τη βοήθεια των αρμόδιων κρατικών φορέων και διαφόρων ιδρυμάτων τα οποία χρηματοδοτούν τέτοιου είδους δράσεις.

«Δεν έμεινα άπρακτος αυτά τα δύο – τρία χρόνια. Όταν ανέλαβα εγώ τέλη του 2014, δεν είχε συνταχθεί ακόμα η έκθεση. Είχε δώσει τα στοιχεία μια ομάδα που είχε συγκροτηθεί και μόλις ανέλαβα εγώ μου ζητούσαν στοιχεία για να κάνουν την έκθεση.

Στοιχεία δεν μπορούσα να βρω εύκολα. Δεν υπήρχαν καταρχάς, ηλεκτρονικά.

Αργότερα, ένας Ισπανός Αρχιτέκτονας από πλευράς Europa Nostra μας παρουσίασε τις προτάσεις του.

Δεν είναι όμως οριστική μελέτη. Εγώ την ονομάζω «ευχολόγιο». Σου λέει τι πρέπει να γίνει, σε ποια τράπεζα μπορείς να απευθυνθείς. Αυτό σημαίνει δάνειο. Εγώ δάνειο γι΄αυτή τη δουλειά δεν πρόκειται να πάρω. Γιατί και μετά θάνατον θα με κυνηγούν οι Καστοριανοί. Τα χρήματα είναι αρκετά. Αν πάρεις 12.000.000 ευρώ δάνειο, δεν το αποπληρώνεις εύκολα», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.

Στη συνέχεια είπε ότι ανέθεσε σε Αρχιτέκτονα ο οποίος είχε προσληφθεί στην Αντιδημαρχία μέσα από πεντάμηνο πρόγραμμα απασχόλησης, την υλοποίηση κάποιων εργασιών όπως την αποτύπωση σχεδίου για τις δυο περιοχές καθώς και τον εντοπισμό των σημείων στους δρόμους τα οποία χρήζουν αποκατάστασης.

Έχοντας την έκθεση και τα σχέδια απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού οι οποίοι όμως του ανακοίνωσαν ότι απαιτείται η σύνταξη μελέτης την οποία το Υπουργείο δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να τη χρηματοδοτήσει αφού με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα χρήματα δίνονται απευθείας στις Περιφέρειες.

«Μετά απ’ αυτό, κάποιος επισκέφθηκε την Περιφέρεια. Όχι εγώ. Αλλά αυτός που την επισκέφθηκε ήταν αρκετά υψηλό πρόσωπο. Τι ζητούσε; Ότι ζητούσα κι εγώ. Χρήματα για τις μελέτες. Εκεί λοιπόν στην Περιφέρεια – όποιος πήγε – συνάντησε το κοζανίτικο κράτος, με ότι σημαίνει αυτό. Μάλιστα έμεινε έκθαμβος – δεν ήταν Καστοριανός ο άνθρωπος – και με ρωτούσε γιατί. Του εξήγησα τι συμβαίνει».

Ο κ. Παπαδημητρίου, ήρθε σε επαφή με διάφορα Ιδρύματα και Τράπεζες χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Τέλος, έγιναν προσπάθειες ένταξης των περιοχών Ντολτσό και Απόζαρι στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία. Για τον λόγο αυτό και μετά από πρόταση της Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η οποία εκπροσωπεί την Europa Nostra στη χώρα μας, επικοινώνησε με πανεπιστημιακούς των Δήμων Αργυροκάστρου και Μπεράτι. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις και αποφασίστηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δυο Δήμων στην Κορυτσά στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης που θα γινόταν εκεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όμως, οι Αλβανοί εκπρόσωποι προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες δεν προσήλθαν στη συνάντηση.

«Πληροφορήθηκα στη συνέχεια ότι ο λόγος για τον οποίο απέφυγε η αλβανική πλευρά τη συνάντηση ήταν το ότι δεν είχαν εμπειρία να συντάξουν την πρόταση», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε και από εκπροσώπους τοπικών φορέων ακόμη και όταν προσπάθησε να κάνει μικρές παρεμβάσεις στις περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «Τοπικές δυσκοιλιότητες και φέουδα τα οποία πρέπει να χτυπηθούν».

«Ανέθεσα στον Αρχιτέκτονα που είχε προσληφθεί με πεντάμηνο πρόγραμμα στην Αντιδημαρχία, να εντοπίσει σε ποια σημεία των δυο περιοχών απαιτείται να γίνουν αποκαταστάσεις. Όταν έδειξα την έκθεση σε κάποιον αρμόδιο, μου απήντησε ότι για να γίνει αποκατάσταση, απαιτείται μελέτη. Τι μελέτη; Τρύπες θα κλείσουμε.

Υπάρχουν και οι τοπικές δυσκοιλιότητες. Με συγχωρείτε για τη λέξη, αλλά δυόμισι χρόνια έχω υποφέρει από αυτή την κατάσταση και έχω το δικαίωμα να το πω.

Θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι πρέπει να γίνει σ’ αυτή την πόλη. Υπάρχουν φέουδα σ’ αυτή την πόλη και αυτά τα φέουδα θα πρέπει να χτυπηθούν Εγώ είμαι υποχρεωμένος να τα χτυπήσω και ας πάω και μέσα.

Υπάρχουν μωροφιλοδοξίες και εγωισμοί κι εγώ θα τα κάνω όλα», τόνισε.

Ο κ. Παπαδημητρίου τέλος, ανέφερε ότι θα γίνει άλλη μία προσπάθεια ένταξης των δυο περιοχών σε καινούργιο πρόγραμμα INTERREG το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί και δήλωσε, ότι θα μεταβεί ο ίδιος στην Αλβανία προκειμένου να συμβάλλει στη σύνταξη της πρότασης.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Να σημειώσουμε, ότι ο Αντιδήμαρχος, επέκρινε την απουσία των ΜΜΕ, του κόσμου, αλλά και σχετικών με το θέμα συμπολιτών μας, από την εκδήλωση αυτή.

Ε.Ψ.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Roadtrip (οδικό ταξίδι) στην Ευρώπη για νέους από 18-30 ετών

Επόμενο Άρθρο

Στο κτίριο της Π.Ε. Καστοριάς αποφασίστηκε να μεταφερθεί η Εφορία

Τελευταία από Εκδηλώσεις

Pub Quiz στο La Maison!

Μετά την επιτυχία του 1ου Pub Quiz, πάμε με φόρα για το 2ο, την Τετάρτη 27