Βιβλική καταστροφή στη Δυτική Αττική: 16 οι νεκροί από τη θεομηνία – Έξι αγνοούμενοι (pics)

Η επόμενη μέρα από τη θεομηνία που έπληξε χθες Τετάρτη τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο βρίσκει τις περιοχές «πληγωμένες» και με βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σπίτια και περιουσίες χάθηκαν, γειτονιές ολόκληρες «θάφτηκαν» στη λάσπη, ενώ δεκαέξι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τα ορμητικά νερά.

Έντεκα άνδρες και πέντε γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τις δύο περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Πέμπτης αγνοούνταν έξι άτομα από την ευρύτερη περιοχή.

Το πρωί της Πέμπτης βρέθηκε νεκρός ο άνδρας που αγνοούνταν στην περιοχή Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο, με βάση πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός ΑΝΤ-1.

Ωστόσο, σε επικοινωνία του reader.gr με την Πυροσβετική Υπηρεσία, δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως ο 16ος νεκρός. 

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει ακόμας ένας αγνοούμενος

Ισχυρή βροχόπτωση το πρωί της Πέμπτης – Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές 

Το πρωί της Πέμπτης άρχισε και πάλι η έντονη βροχόπτωση στις περιοχές της δυτικής Αττικής.

Η κακοκαιρία δεν υποχωρεί και δυσκολεύει κι άλλο τους κατοίκους της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Μαγούλας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα ορμητικά νερά που εισέβαλαν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αρκετά σημεία των παραπάνω περιοχών παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα χωρίς ρεύμα και νερό.

Το βράδυ που πέρασε ήταν πολύ δύσκολο για τους κατοίκους, καθώς οι περισσότεροι δεν κοιμήθηκαν από το φόβο πλιάτσικου στα πλημμυρισμένα σπίτια.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλές περιοχές.

Συνολικά 23 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, ενώ μέχρι και το πρωί της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου εξακολουθούσε να αγνοείται ένας 50χρονος άνδρας στην περιοχή Νεράκι στη Νέα Πέραμο.

Κλειστά παραμένουν και σήμερα Πέμπτη τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής

Θρήνος για τις ανθρώπινες απώλειες

Η καταστροφική πλημμύρα προκάλεσε το θάνατο δέκα ανδρών και πέντε γυναικών. Από τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα έχουν τραυματιστεί δεκάδες άτομα ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής.

Μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκε νεκρός ένας ηλικιωμένος ο οποίος παγιδεύτηκε στο διαμέρισμα του.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ακόμα ένας άνδρας ηλικίας περίπου 65 ετών, βρέθηκε νεκρός σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου ενώ ακόμα ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών εντοπίστηκε νεκρός μεταξύ 2ου και 3ου χιλιομέτρου σε υπαίθριο χώρο στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών.

Νεκρός εντοπίστηκε ακόμα ένας άνδρας στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας ενώ ακόμα μία σορός βρέθηκε στον Ασπρόπυργο στα ΕΛΠΕ.  Ένας νεκρός βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, στη θέση Ψαλίδι της Μάνδρας, και μία γυναίκα 95 ετών ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της, στην οδό Στρατηγού Ρόκα.

Ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, ενώ μία γυναίκα εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα. Έξι από τις σορούς έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Η πυροσβεστική δέχτηκε  πάνω από 600 κλήσεις, έχει προχωρήσει σε 83 απεγκλωβισμούς και στην περιοχή συνδράμουν 153 πυροσβέστες και 55 οχήματα.

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών 

‘Αμεσα ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής τις απαιτούμενες διαδικασίες για την συντομότερη αποκατάσταση των πληγέντων από τις σοβαρές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Στο πλαίσιο αυτό από την Πέμπτη, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας προβαίνουν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας για τους πληγέντες

Τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, έθεσε στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Την παραχώρηση των Κέντρων στην περίπτωση που ενδεχομένως απαιτηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων, ανακοίνωσε η κ. Δούρου, στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ύστερα από σχετική επικοινωνία τους.

Εισαγγελική παρέμβαση 

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελέας θα  εξετάσει εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Τσίπρας: Τριήμερο εθνικό πένθος

Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Με δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Μητσοτάκης: Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη

«Για ανείπωτη τραγωδία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε, και συνέχισε: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν».

«Τέτοια καταστροφή έχουμε να δούμε από το 1999»

Ο 75χρονος κ. Νίκος, απελπισμένος με την κατάσταση, μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο λέγοντας ότι: «ότι τέτοια καταστροφή έχει να δει από το 1999». Ο ίδιος ήταν τυχερός, καθώς «πλημμύρισε μόνο η είσοδος του σπιτιού» του.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει» λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευτέρπη, που προσπαθούσε να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, θα πει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

«Έχουμε τρία ρέματα, είναι και τα τρία σπασμένα και τρέχουν τα νερά ασταμάτητα.», λέει η Κατερίνα και προσθέτει ότι αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα όταν το νερό άρχισε να μπαίνει στο μαγαζί τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μάνδρα-Νέα Πέραμος-Μαγούλα

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, σύμφωνα με την δήμαρχο Ιωάννα Κριεκούκη.

Η κ. Κριεκούκη μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM ανέφερε ότι «κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα».

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της» δήλωσε η δήμαρχος, που είναι και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται από κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Παυλόπουλος: Οδύνη για τα θύματα 

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

Πηγή: reader.gr |  Βιβλική καταστροφή στη Δυτική Αττική: 16 οι νεκροί από τη θεομηνία – Έξι αγνοούμενοι (pics) | Reader.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Πρεμιέρα στη Β’ Ανδρών του Handball με το παιχνίδι Α.Ο.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Α.Ο. ΚΟΖΑΝΗΣ

Επόμενο Άρθρο

Ο «Σταυρός» του μαρτυρίου και το πλημμυρισμένο πάρκινγκ! (φωτογραφίες)

Τελευταία από Ελλάδα