Συνάντηση Φορέων στην Ι. Μητρόπολη Καστοριάς ενόψει της επίσκεψης της Ι. Συνόδου στην περιοχή μας

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής μας είχε  χθες το απόγευμα στο Επισκοπείο ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Κατά τη συνάντηση η οποία ήταν η  τρίτη  που έγινε μέσα σε λίγες μέρες, συζητήθηκαν  λεπτομέρειες  της επίσκεψης στην Καστοριά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και  των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να πραγματοποιηθούν  την Παρασκευή  16 και το  Σάββατο  17 Φεβρουαρίου, εκδηλώσεις τιμής και  μνήμης  για τον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη τον  πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και των  λοιπών Μακεδονομάχων.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη  διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει καθαρά εκκλησιαστικό  και τιμητικό  χαρακτήρα και δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

«Θα έρθει η Ιερά Σύνοδος για  να τιμηθούν κάποια πρόσωπα τα  οποία έπεσαν ηρωικά για τον τόπο αυτό. Δεν πρέπει λοιπόν κανείς να εκμεταλλευτεί  ούτε να  φανερώσει  το πρόσωπό του, αλλά ένας και μόνο σκοπός να  τιμήσουμε τους ήρωες που έπεσαν, αλλά  συγχρόνως να  δώσουμε τα μηνύματα της ενότητας, της ομοψυχίας, αλλά και ιδιαίτερα της  αγάπης μας στην πατρίδα. Ότι η Μακεδονία  είναι μία, είναι ελληνική, ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο δεν μπορούμε να το  διαπραγματευθούμε  και δεν μπορούμε να  ξεφύγουμε από όσα έχουμε παραλάβει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα εμείς που κατοικούμε εδώ στην Καστοριά, να αποστούμε τις θυσίες των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεώς μας. Διότι όπως σας έχω πει κι άλλη  φορά, αν εμείς  σιωπήσουμε, τότε θα μιλήσει ο  Γερμανός Καραβαγγέλης, θα μιλήσει ο Παύλος Μελάς, θα μιλήσουν όλοι εκείνοι οι Μακεδονομάχοι  που θυσιάστηκαν  για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Αγαπούμε την πατρίδα μας χωρίς να είμαστε ούτε εθνικιστές, ούτε ρατσιστές. Αγαπούμε τη  γη μας. Αγαπούμε την ιστορία μας, αγαπούμε τον πολιτισμό μας και δεν τον διαπραγματευόμαστε αυτή τη  στιγμή και δεν δίνουμε ούτε μία σπιθαμή», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Σεβασμιότατος.

Τέλος, τόσο ο Μητροπολίτης όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων, απηύθυναν  κάλεσμα στους πολίτες της Καστοριάς να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ε.Ψ.