Συμφωνία με ΔΝΤ και δόση, αλλά «ήξεις αφήξεις» για το χρέος

κατηγορία : Ελλάδα/Οικονομία από

Του Γ. Αγγέλη

Η κρίσιμη, για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει διασφαλισθεί, σύμφωνα με τα τελευταία «νέα” από το Λουξεμβούργο, αλλά χωρίς άμεση συμμετοχή και στη χρηματοδότηση.

Αυτή θα αφεθεί για «αργότερα”.

Πότε; Όταν η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τα «βραχυπρόθεσμα” μέτρα, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά και η περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων, σε συνδυασμό με το επιπλέον πακέτο αναπτυξιακών μέτρων που ετοιμάζει η Κομισιόν για την Ελλάδα, επιτρέψουν την επαναπροσέγγιση των εκτιμήσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ.

Με άλλα λόγια:

-διασφάλιση των όρων (συμμετοχή ΔΝΤ) για να μπορούν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν την αυξημένη (περί τα 9 δισ. ευρω) δόση προς την Ελλάδα,

-αυξημένες αναπτυξιακές προσδοκίες με παρέμβαση της Κομισιόν ώστε να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα (2030 – 2060), αλλά διατήρηση του «θολού ορίζοντα” όσον αφορά στις προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα του χρέους που ζητά η ΕΚΤ για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, παρά την επιμέρους περαιτέρω βελτίωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων παρέμβασης στο χρέος (αύξηση στα 17 έτη από 15 της επιμήκυνσης του δανείου αλλά και της περιόδου χάριτος, χρήση διαθεσίμων από το δάνειο για κάλυψη κόστους επιμήκυνσης, αλλά και πιθανή προεξόφληση ΔΝΤ, κ.α.).

Η Αθήνα σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους θα πρέπει να δεχθεί αυτή την βελτιωμένη έκδοση της απόφασης της 22ας Μαΐου με την …σιωπηρή διαβεβαίωση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ακολουθήσουν αλλαγές, η κυριότερη εκ των οποίων θα είναι πιθανότατα η οριστική «έξοδος” του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα…

Το νέο στοιχείο στην διαπραγμάτευση είναι η παρέμβαση της Κομισιόν με ενα συνδυαστικό πακέτο, οι βασικές γραμμές του οποίου… αχνοφαίνονται στην ανακοίνωση που έβγαλε την περασμένη εβδομάδα και η οποία στοχεύει να στηρίξει την σύγκλιση των απόψεων με το ΔΝΤ ως προς τις προβλέψεις για το ΑΕΠ την περίοδο 2030 – 2060.

Προς το παρόν το πακέτο αυτό θα είναι μία «υποσχετική” προς το ΔΝΤ την οποία το Ταμείο θα πρέπει να συνεκτιμήσει τους επόμενους μήνες, για να επανεξετάσει τις προβλέψεις του για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το 2030 μέχρι το 2060 (!).

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για λογιστικά «προσχήματα” καθώς τόσο μακροπρόθεσμες προβλέψεις χρησιμοποιούνται μεν σε διάφορα μοντέλα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση αποφάσεων για το σήμερα, όπως για παράδειγμα είναι η απόφαση για την βιωσιμότητα του χρέους της οποίας οι συνέπειες αφορούν το σήμερα και όχι το 2030 – 2060.
Παρ’ όλα αυτά τα λογιστικά «προσχήματα” έχουν μπει στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθούν συγκλίσεις, οι οποίες θα …τετραγωνίζουν τον κύκλο μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, μέχρι τη στιγμή που το πολιτικό εκλογικό περιβάλλον θα επιτρέψει να ληφθούν οι πραγματικές αποφάσεις, ήτοι μετά τις γερμανικές εκλογές…

Πηγή: capital.gr |  Συμφωνία με ΔΝΤ και δόση, αλλά «ήξεις αφήξεις» για το χρέος