Ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα στην Κλεισούρα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην κατάμεστη από κόσμο Κοινοτική Αίθουσα Χρήστου Τσιούλη στην Κλεισούρα, η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, η Εκκλησιαστική Επιτροπή των Ι. Ναών της Κλεισούρας, σε συνεργασία με την Π.Ε. Καστοριάς. Η Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, είχε ως θέμα: «Η θρησκευτική τέχνη ως πηγή πληροφοριών για την ιστορία της Κλεισούρας Καστοριάς και άλλων ορεινών κοινοτήτων» – Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική – Συντήρηση & Προβολή των Μνημείων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Ομότιμου Καθηγητή της Καρδιοχειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Άρχοντα Ακτουάριου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως κ. Γεωργίου Μπουγιούκα, – που διηύθυνε την Ημερίδα – ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: «…τα στοιχεία αυτής της τέχνης, όπως διασώζονται σήμερα, τα υπάρχοντα θρησκευτικά μνημεία της Κλεισούρας, μαρτυρούν μιά σημαντική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου αυτού, την εποχή εκείνη. Όμως η διατήρηση, η συντήρηση, η προβολή και η φύλαξη αυτών των μνημείων και των κειμηλίων τα οποία υπάρχουν, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι ένα σημαντικότατο βήμα, αφενός για τη μελέτη αλλά και αφετέρου για την ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης της Κλεισούρας, η οποία – θα σας πώ την πικρή αλήθεια – ότι σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστη και δεν έπρεπε να είναι». Παράλληλα, ο κ. Μπουγιούκας, απευθυνόμενος πρός τους Κλεισουριώτες, τόνισε την ανάγκη ίδρυσης Εθνολογικού Μουσείου αλλά και Κειμηλιαρχείου.

Ακολούθησαν, κατά σειρά, χαιρετισμοί, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτ. Αδαμόπουλο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Καστοριάς & πρώην Δήμαρχο Κλεισούρας Ιωάν. Τόμου, τον Πρόεδρο της Εκκλησ. Επιτροπής π. Βασ. Ανδρονικίδη και την Βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.

Στη συνέχεια αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα και παρουσίασαν (με προβολή σλάϊτς) τις μοναδικές πτυχές της θρησκευτικής τέχνης της Κλεισούρας και της ευρύτερης περιοχής μας.

Συγκεκριμένα:

  • Η καταγόμενη από την Κλεισούρα, Δρ. Αρχαιολογίας, Επίτιμη Δ/ντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσ/νίκης, Δ/ντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων, Αναστασία Τούρτα, παρουσίασε το θέμα: «Ζωγράφοι από τον Γράμμο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Δίκτυα καλλιτεχνών και παραγγελιοδόχων».
  • Ο Δρ. Αρχαιολογίας, Επίτημος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Ε.Α.Θ., Γεώργιος Φουστέρης, ανέπτυξε το θέμα: «Το εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού της Ι. Μονής Παναγίας Κλεισούρας».
  • Ο Δρ. Ιστορίας Ελληνσμού ΑΠΘ, Θεολόγος, Νικόλαος Σιώκης, καταγόμενος επίσης από την Κλεισούρα, αναφέρθηκε στο θέμα: «Κτήτορες, δωρητές και χορηγοί των εκκλησιαστικών μνημείων της Κλεισούρας: ιστορικές και επιγραφικές μαρτυρίες».
  • Η Συντηρήτρια αρχαιοτήτων & έργων τέχνης, Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσ/νίκης, Δήμητρα Λαζίδου, παρουσίασε το θέμα: «Συντήρηση εικόνων και προβλήματα προβολής αμφίγραπτων έργων ζωγραφικής».