Μόνο το 19% των εθελοντών αιμοδοτών είναι 18 – 29 ετών

κατηγορία : Ελλάδα/Υγεία από

Δράσεις για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας ξεκινάει η Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών αποτελεί μόνο το 19% των εθελοντών αιμοδοτών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα, το φαινόμενο της χαμηλής διεισδυτικότητας του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας στους νέους δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. «Δεν είναι σαφές ποια είναι η εξήγηση. Πιθανά η στροφή στο ατομικό έναντι του συλλογικού στις μέρες μας να συμβάλλει. Ακόμα, η προσέγγιση των νέων ενδεχομένως χρειάζεται νέους τρόπους πιο ελκυστικούς, ευφάνταστος, φρέσκος λόγος και συνεχής εκπαίδευση από μικρή ηλικία», τονίζει η κ. Ματσούκα.

Το ΕΚΕΑ στα σχολεία

Το κλειδί για την ανάπτυξη της αιμοδοτικής συνείδησης είναι η προσέλκυση στη σχολική ηλικία, αναφέρει η κ. Ματσούκα, υπογραμμίζοντας ότι οι ηλικίες 10-14 είναι οι καταλληλότερες, για την κατανόηση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το ΕΚΕΑ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας σχεδιάζει πρόγραμμα για τα σχολεία που θα περιλαμβάνει έντυπο υλικό, βίντεο, καρτούν, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας εκπαίδευσης, θα δημιουργηθεί ομάδα εκπαιδευτικών που θα προωθεί το μήνυμα στα παιδιά με ένταξη υλικού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το ΕΚΕΑ στα γήπεδα

Με στόχο την προσέγγιση και παρότρυνση των νέων να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, το ΕΚΕΑ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ξεκινώντας μια συστηματική συνεργασία για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και δράσεων αλληλεγγύης για το σκοπό αυτό.

Ευκαιρία για την διοργάνωση δράσεων αποτελεί, η ανάληψη από την Ελλάδα της Παγκόσμια Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 και όπως αναφέρει η κ. Ματσούκα «είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και ευκαιρία για την προβολή της».

Πηγή: thestival.gr |  Μόνο το 19% των εθελοντών αιμοδοτών είναι 18 – 29 ετών