Εκδηλώσεις μνήμης στην Καστοριά για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως γνωστόν από την πολιτεία, ως ημέρα εθνικής μνήμης γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Με αφορμή την επέτειο, πραγματοποιήθηκαν στην Καστοριά χθές και σήμερα, εκδηλώσεις με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορα Χλόης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου, έγινε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας στον Ι. Ναό Αγίου Νικάνορα Χλόης Καστοριάς και στη συνέχεια Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Σήμερα Κυριακή, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγ. Νικάνορα, ιερουργούντος του Ποιμενάρχη μας κ. Σεραφείμ.

Ακολούθησε Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους σφαγιασθέντες κατά τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στη συνέχεια, έγινε Λιτανευση της Ιερής Εικόνας και της Τιμίας Κάρας της Αγίας Σοφίας, με τη συμμετοχή των αρχών, εκπροσώπων μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής μας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στη πλατεία Μακεδονομάχων, όπου στο μνημείο πεσόντων τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, διαβάστηκε ψήφισμα, του Συλ. Μικρασιατών «Η Κύζικος» Άργους Ορεστικού, το οποίο συνυπέγραψαν οι Σύλλογοι «Καλλιθέας» Άργους Ορεστικού, «Εύξείνου Λέσχης Καστοριάς» και «Απολλωνιαδιτών» Καστοριάς.

Τέλος, η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών «Η Κύζικος» Άργους Ορεστικού, απέδωσε το μοιρολόϊ «Σαγγάριε – Σαγγάριε».